Een hielspoor: een bijverschijnsel van een veelvoorkomende voetklacht

Footactive - HielspoorVeel mensen hebben last van voetklachten. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben. Voeten hebben namelijk een zeer complexe structuur met veel verschillende botjes, pezen en spieren. Hierdoor gaat er snel iets mis en raakt een bepaalde structuur nog wel eens overbelast. Dit is dan ook de verklaring waarom voetklachten zo veel voorkomen. Op de gewrichten in je voeten komt bij elke stap die je maakt een grote hoeveelheid kracht te staan. Per stap is dit zelfs 2 tot 3 keer het lichaamsgewicht! Je voeten hebben dus elke dag veel te verduren. Klachten kunnen zich op diverse plekken in de voet voordoen. Wanneer mensen last hebben van hun hielen, wordt vaak gedacht dat ze een hielspoor hebben. Toch zijn dit soort klachten vaak niet zo eenduidig. Gemiddeld neemt een mens tussen de 8000 en de 10000 stappen per dag. De totale hoeveelheid stappen die onze voeten gemaakt hebben loopt dus snel op naarmate je ouder wordt. Een hielspoor wordt tegenwoordig gebruikt als algemene benaming voor een verschijnsel wat wordt geduid als ‘pijn onder de hiel’. Wanneer men dus last krijgt van pijn onder de hiel, denken mensen vaak al gauw dat ze een hielspoor hebben. Dit is vaak niet het geval. Daarbij is een hielspoor op zichzelf niet een veroorzaker van pijn. De klachten worden vaak veroorzaakt door de ontsteking van een peesplaat. De pijn die men ervaart wanneer ze inderdaad een hielspoor hebben, is een stekende pijn die zich met name manifesteert tijdens de eerste stappen uit bed of na een lange tijd stil zitten. Dit komt doordat de zenuwen op dit soort momenten nog niet gewend zijn aan het pijnsignaal dat door de peesplaat ontsteking wordt veroorzaakt. Als je een tijdje aan het lopen bent worden de peesplaten warmer en raken de spieren en gewrichten gewend aan het signaal van de ontstoken peesplaten. Hierdoor wordt de pijn als minder heftig ervaren en is het alsof het langzaam wegtrekt. Dit betekent echter niet dat de ontsteking ook daadwerkelijk weggaat. Hiervoor zijn in veel gevallen andere dingen nodig. Er bestaan oefeningen om een hielspoor te verhelpen. Het wordt dan ook sterk aangeraden om op tijd met deze oefeningen te beginnen. Indien dit advies niet wordt opgevolgd, kan een hielspoor in sommige gevallen alleen nog door middel van een operatie verwijderd worden.

De oorzaken van een hielspoor

Om een hielspoor effectief te kunnen behandelen, moet men eerst kennis hebben van de oorzaak. Waardoor komt een hielspoor tot stand? De hoofdoorzaak is een langdurige en overmatige spanning op de peesplaat. Deze loopt van de tenen naar het hielbeen. Omdat het weefsel niet bijzonder flexibel is loopt het snel beschadigingen op. Wanneer er onnatuurlijke krachten op de peesplaat komen te staan raakt de peesplaat geïrriteerd en ontstoken. Ook kunnen er kleine scheurtjes in het weefsel ontstaan. De beschadiging van deze plaat is logischerwijs het ergste op het zwakste punt. Dit is de plek waar de peesplaat is aangehecht aan de hiel. Hierdoor kan er op deze plek een hielspoor groeien. De groei van een hielspoor vindt echter lang niet altijd plaats. Een hielspoor is de verkalking van het hielbeen in de vorm van een spoor. Dit verklaart ook gelijk de naam van het hielspoor. Er zijn echter ook genoeg mensen die al jarenlang met een hielspoor rond lopen zonder dat ze hier last van hebben. Het eigenlijke hielspoor, dat wil zeggen de verkalking op het hielbeen, is dus in wezen onschuldig. Waardoor wordt een hielspoor nu precies veroorzaakt? De onnatuurlijke spanning die op de peesplaat komt te staan kan uit verschillende omstandigheden voortkomen, namelijk:

  • Overbelasting door overmatig sporten zoals hardlopen of wandelen
  • Het hebben van overgewicht. Een lichaamsgewicht boven wat normaal is voor het postuur leidt tot extra grote druk op de voeten met een onnatuurlijke belasting van de peesplaten als gevolg
  • Een verkeerd looppatroon zoals overpronatie is veel voorkomend bij mensen
  • Het hebben van een hogere leeftijd. Wanneer men ouder wordt, vermindert de flexibiliteit van de peesplaten. Dit leidt op zijn beurt weer tot overmatige spanning
  • De natuurlijk vetlaag onder het hielbeen wordt dunner als we ouder worden waardoor de voeten kwetsbaarder worden

Vaak betreft het een combinatie van deze bovenstaande factoren waardoor het hielspoor veroorzaakt wordt. Een combinatie van factoren levert immers de meeste spanning op de peesplaten op.

Voorkom een operatie en begin op tijd met de behandeling

Wanneer u last heeft van een hielspoor is het zeer belangrijk om op tijd met de behandeling te beginnen. Indien dit niet wordt gedaan is de kans zeer groot dat de klachten verergeren. Op een gegeven moment zullen ze zelfs enkel met behulp van een operatie te verwijderen zijn. Dit kan je natuurlijk maar beter voorkomen. Om de klachten te verhelpen kan je het beste twee maanden lang rekoefeningen doen. Daarnaast wordt het zeer aanbevolen om de voeten voor de rest zo veel mogelijk te ontzien zodat ze zo min mogelijk belast worden. Op deze manier kunnen de ontstoken gebieden tot rust komen en kunnen de peesplaten zich herstellen. Sporten moet dus zoveel mogelijk worden beperkt. Dit geldt ook voor activiteiten zoals fietsen of zwemmen. Ook wordt het aangeraden om inlegzolen te dragen die de voeten op de juiste manier ondersteunen. Ook kunnen zij helpen om de pijn te verlichten. Wilt u meer weten over de behandelingen voor uw voetklachten? Kijk dan voor meer informatie vooral gerust verder rond online of informeer bij een specialist.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn