Stevia is het nieuwe suiker

Steviaproducts - SteviaZoals algemeen bekend is kan suiker in te grote hoeveelheden voor een hoop problemen zorgen. Aandoeningen als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en tandbederf (en daarmee samenhangend: slechte adem) worden allemaal onder andere veroorzaakt door de overdaad aan suiker in ons hedendaagse voedingspatroon. Dat is niet te zeggen dat suiker per definitie slecht is. Nee, verre van dat: suiker is een noodzakelijk onderdeel van ons dieet. Raad maar eens wat de belangrijkste brandstof is voor ons brein, één van onze belangrijkste organen. Juist: suiker! Het probleem is dat suiker in veel te grote hoeveelheden en werkelijk overal aanwezig is. Ook daar waar het helemaal niet hoeft of hoort te zijn om een voldoende dagelijkse inname ervan te garanderen. Wie twee stuks fruit op een dag eet – zoals aanbevolen – en eventueel wat marmellade eet bij het ontbijt of af en toe een koekje eet krijgt al meer dan genoeg suiker binnen. Maar tegenwoordig worden ook producten als boord, salades, sauzen, soepen, pizza’s, frites en nog veel meer geproduceerd met toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn bijna altijd onzin, omdat suiker van nature al in heel veel producten aanwezig is. In fruitsap, bijvoorbeeld zit al zo veel suiker, dat je je afvraagt waarom men het nodig achtte er nog meer aan toe te voegen. Het antwoord is vrij eenvoudig: ons lichaam en vooral ons brein krijgt maar niet genoeg van suiker. Evolutionair gezien was suiker iets uitermate zeldzaams, iets waar het brein zo uitzinnig op reageert als een hond die eens per dag naar buiten mag reageert op het pakken van de riem. Het probleem is dat suiker tegenwoordig overal is, terwijl het brein nog steeds reageert alsof het een hoogst zeldzaam goedje is. Ons lichaam is er niet op gebouwd ons te vertellen wanneer we teveel suiker eten. Daarom moeten we ons dat zelf actief aanleren. Dit kan door het merendeel van de suiker in onze producten, gerechten en recepten te vervangen door iets anders. Wat dat anders dan mag zijn? Stevia, natuurlijk.

Hoe werkt stevia?

Voor de consument werkt stevia grotendeels hetzelfde als suiker. Wanneer je producten eet die stevia bevatten in plaats van suiker, zal je het verschil nauwelijks merken. In je lichaam, echter, werkt stevia fundamenteel anders dan suiker en dat is precies de reden waarom deze zoetstof zo’n goede vervanger is voor suiker in ons hedendaagse dieet. Stevia voegt namelijk nauwelijks tot geen calorieën toe aan gerechten en producten waarin het wordt verwerkt: het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel, zorgt niet voor een suiker high en heeft over het algemeen een veel minder destructief effect op lichaam en gezondheid. Hoewel deze zoetstof op celniveau dus fundamenteel anders werkt dan suiker, merk je daar als consument zo goed als niets van, behalve op de lange termijn. Stevia is te gebruiken om thee, koffie en zelfgemaakte chocolademelk en ijsthee mee te zoeten, maar is ook uitermate geschikt om te verwerken in:

 • Taart
 • Koekjes
 • Cake
 • Brownies
 • Fudge
 • Chocolade
 • Vla
 • Kwark
 • Pudding
 • Yoghurtdrink
 • Frisdrank
 • Kauwgom
 • Snoep
 • Soepen
 • Sauzen
 • Jam
 • Marmellade
 • Van zichzelf bittere fruitsappen, zoals grapefruitsap

De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos: waar nu vooral suiker wordt gebruikt, kan prima in plaats daarvan stevia worden gebruikt als ingrediënt. In de EU wordt deze zoetstof gebruikt onder het E-nummer 960. Kijk maar eens op verpakkingen van frisdranken of snoep waarop wordt vermeld dat er stevia is gebruikt in de productie ervan. Stevia is te vinden in de vorm van zoetjes, poeder of in vloeibare vorm, namelijk opgelost in water. Bovendien is deze plantaardige en natuurlijke zoetstof hittebestendig, zodat je het ook prima kunt gebruiken tijdens het bakken en koken. Een gezonder en bewuster dieet met (veel) minder suiker en in plaats daarvan stevia of zelfs helemaal geen zoetmaker is een goede eerste stap op weg naar een beter algehele gezondheid, niet alleen voor jezelf, maar voor de hele maatschappij.

Steviaproducten en waar ze te vinden

Het moge duidelijk zijn dat er tegenwoordig al aardig wat steviaproducten op de markt zijn. De eerste commerciële steviaproducten werden al in de jaren ’70 van de vorige eeuw in Japan verkocht. Pas relatief recentelijk hebben ook de Verenigde Staten en de Europese Unie het gereguleerde gebruik van stevia toegestaan als ingrediënt in producten. Sindsdien zijn steviaproducten aan hun opmars begonnen. In sommige al dan niet gespecialiseerde supermarkten tref je hier en daar wel eens producten aan op basis van stevia in plaats van suiker, maar het is nog niet zo ver dat de suikervervanger meer of vaker aanwezig is dan suiker zelf. Wil je toch zo min mogelijk suiker eten, kijk dan hoe je je suikerinname kunt reguleren en beperken. Vaak kom je al een heel eind door je gebakjes en toetjes zelf te maken in plaats van in de supermarkt te kopen. Gebruik in dit geval dan dus stevia in plaats van suiker om het gerecht op smaak te brengen. Verschillende typen steviaproducten kun je kopen via SteviaProducts.be. Op deze website vind je niet alleen een ruim aanbod van producten op basis van stevia, maar ook allerlei informatie over de van oorsprong Zuid-Amerikaanse zoetstof en recepten en kookboeken voor allerlei heerlijke zoete gerechten met steviaproducten. Neem maar eens een kijkje op SteviaProducts.be en laat je overtuigen van en inspireren door de veelzijdigheid van stevia als suiker vervangende zoetstof. Het verschil is niet te proeven, maar op termijn wel te voelen in een gezonder lichaam. Twijfel dus niet en stap over op stevia!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn