Overactieve blaas: oorzaken en tips om ermee om te gaan

Een overactieve blaas kan zorgen voor een vervelende vorm van incontinentie, waarbij u de urine niet voldoende meer op kunt houden. Bij een overactieve blaas zult u vaker dan normaal aandrang voelen om naar het toilet te gaan en wordt het lastiger om uw plas voldoende vast te houden. Hierdoor kan het voorkomen dat u enkele druppels aan urine of soms zelfs hele scheuten verliest voordat u het toilet bereikt hebt. Ondanks dat er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen, zijn er doorgaans zeker enkele onderliggende problemen aanwezig die hier mogelijk voor kunnen zorgen. U kunt vertrouwen op de incontinentiematerialen van TENA om u weer zelfverzekerd en beschermd te voelen. Hier vindt u meer informatie over wat kan zorgen voor een overactieve blaas en enkele tips en adviezen over hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Wanneer is er sprake van een overactieve blaas?

Als u gemiddeld vaker dan zo’n 8 keer per dag naar het toilet gaat, dan kan er sprake zijn van een overactieve blaas. Uw blaas geeft dan vaker dan normaal een signaal dat deze geleegd moet worden, zelfs als dit niet werkelijk nodig is. Doorgaans ervaart u met een overactieve blaas intense aandrang om te plassen, terwijl er slechts weinig urine uit de blaas wordt geleegd. Ook bemerkt u dat u ’s nachts vaker moet opstaan om naar het toilet te gaan. Mogelijk behaalt u niet altijd het toilet op tijd, doordat de aandrang plotseling op kan komen. Vanwege deze verschijnselen wordt stressincontinentie ook wel aandrang incontinentie genoemd. Een overactieve blaas zorgt er vaak voor dat u te maken krijgt met incontinentie. Een vervelend verschijnsel waar u zich begrijpelijkerwijs in eerste instantie mogelijk onzeker door voelt. Gelukkig biedt TENA voldoende oplossingen om u hierbij te helpen.

Oorzaken van een overactieve blaas

Een overactieve blaas is doorgaans het gevolg van verstoorde zenuwsignalen, waarbij de overdracht tussen de blaas en de hersenen niet goed verloopt. Er treedt een afwijking in de zenuwbaan op, waardoor de hersenen te laat het signaal ontvangen vanuit de blaas dat u moet plassen. U ervaart hierdoor een plotselinge aandrang, maar haalt mogelijk niet op tijd het toilet om uw blaas te ledigen. Ook kan het zijn dat de hersenen juist een signaal ontvangen dat aangeeft dat de blaas vol is, terwijl dit niet helemaal juist is. U plast dan weinig, terwijl de aandrang duidelijk voelbaar is. Er kan sprake zijn van extra druk op de blaas, doordat u de bekkenbodemspieren vaker aanspant dan werkelijk nodig is. Opnieuw voelt u zo een behoefte om te plassen, terwijl de blaas eigenlijk nog niet vol genoeg is.

Zwakke bekkenbodemspieren

Wanneer u last hebt van zwakke bekkenbodemspieren, dan kan dit een verzakking van de blaasbodem veroorzaken. Ook de baarmoeder en endeldarm kunnen hierdoor omlaag zakken. Dit kan bijdragen aan het veroorzaken van een overactieve blaas. Veel vrouwen krijgen hier last van na een zware bevalling, bij overgewicht of als u zwaar werk verricht, waarbij u veel moet tillen. Ook tijdens de overgang kunnen de bekkenbodemspieren worden overbelast. Zwakke bekkenbodemspieren zijn niet voldoende in staat om volledig te sluiten, waardoor u kans loopt om ongewenst urine te verliezen.

Tips bij een overactieve blaas

Om incontinentie bij een overactieve blaas voldoende op te vangen, kunt u gebruik maken van TENA-incontinentiematerialen. U kiest voor inlegkruisjes of verbanden bij licht urineverlies en voor TENA Pants of broekjes bij zwaarder urineverlies en grotere inspanning tijdens sporten. Zo bent u altijd optimaal beschermd, droog en veilig tegen doorlekken en nare geurtjes bij ongewenst urineverlies. U kunt daarnaast blaastraining volgen om uw blaas en bekkenbodemspieren weer sterker te maken. De aandrang tot plassen zal dan verminderen. TENA biedt ondersteuning bij tijdelijke en blijvende incontinentieproblemen.  Ga naar gespecialiseerde websites zoals Hulpmiddelonline.nl voor meer informatie en advies.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn